Syng, for Guds skyld!

Søndag 25. oktober blir en litt annerledes  Syng, for Guds skyld!  kveld i Petrikirken! Da gjestes vi nemlig av Kristine Tveranger Stokka, Oscar Jansen og Alf Magne Petterson som fremfører et knippe sanger med tekst og musikk av sistnevnte;  Stavangers Gospel gründer, Alf Magne Petterson.

Det blir som vanlig også mye frisk og god allsang i en salig blanding av salmer og sanger, lovsang og gospel, ledet an av forsangere og fullt orkester. Men det er ikke til å komme fra at det er knyttet forventinger til  kveldens gjester:

Kristine Tveranger Stokka er en ung, men likevel rutinert og dyktig vokalist med en spennende og klangfull stemme som skaper innlevelse og varme i musikken. Hun blir akkompagnert på flygel av den kjente jazzpianisten Oscar Jansen, som også er en anerkjent billedkunstner. Komponist og tekstforfatter Alf Magne Petterson binder det hele sammen med kloke betraktninger og livsvisdom. Det handler om Levd Liv.

Kristine Tveranger Stokka

Kristine Tveranger Stokka 127 kb kopi

Oscar Jansen

Oscar Jansen

Alf Magne Petterson

Alf Magne Petterson 78 kB

Changemaker er Alf Magne Petersons ”musikalske Livsverk”, og CD'en utgis denne høsten. Sangene skrev han imidlertid allerede på 1970-tallet, og når han nå tok det fram igjen var det fordi hans mangeårige medspiller og venn, Oscar Jansen kunne bli med som arrangør og pianist. Alf Magne var trygg på at Oscar ville videreutvikle karakteren i komposisjonene og løfte sluttproduktet. - Brilliant, lekende og skapende artisteri, er hans beskrivelse av Oscars musikalske hånd, både på pianoet og på albumet. Men han trengte en Stemme som kunne gi Liv til tekstene hans. Og han fant den:

Kristine Tveranger Stokka har musikk i blodet, og sang og stemmebruk fikk hun inn med "farsmelken". Hun har, sin unge alder til tross, en allsidig og bred erfaring innen sang, og har også ledet en ulike vokalgrupper.

- Første gang jeg hørte henne synge ble hele mitt musikalske følelsesregister bergtatt. Ja, nesten lamslått. Jeg følte det var for godt til å være sant, skriver Alf Magne Petterson om Kristine Tveranger Stokka i booklet’en som følger med CD’en Changemaker, der hun er vokalist. - Kristines uttrykksmåte får meg til å tro på teksten, fortsetter Alf Magne, og er raus med velfortjente superlativer; -  I samspill med musikken beveger hun seg fra det lidenskapelig undrende, nesten smertefulle og spørrende for så å bevege seg til det kraftfulle overbeviste og proklamerende. Fra det skjøre høstlige til det intenstvårlige. Alt i kreative lydlabyrinter som gir overraskelse og nytelse.

Oscar Jansen har vært aktiv gospel- og jazz-pianist i mer enn 25 år, og var i en årrekke den musikalske ryggraden i legendariske Stavanger Gospel Choir som Alf Magne Petterson startet og la grunnlaget for i 1988Kombinasjonen jazz, gospel og kirkeorganist skaper en spennende bredde til jazzpianistens spill, noe som gjør det skreddersydd til dette prosjektet. Oscar har gjort innspillinger og turnert i inn- og utland med Stavanger Gospel Choir og en lang rekke band- og duo prosjekter. Oscar er billedkunstner, og underviser i piano ved Universitetet i Agder. 

Med sin stilsikre og smakfulle musikalitet har Oscar Jansen bidratt til arrangementene av Alf Magnes komposisjoner, ikke bare på Changemaker Cd'en; - Oscar har vært av uvurderlig betydning for utviklingen av mitt musikalske uttrykk, forteller Alf Magne. - Samarbeidet med dette gode mennesket har, gjennom en årrekke, representert en grunnmur, kreativ utvikling og formgiving i arrangement av mine komposisjoner.

Mht selve Changemaker CD'en, presiserer Alf Magne at der deltar også ytterligere to eminente musikere: Theodor Onarheim på kontrabass som tilfører musikken pust, plastisitet og bevegelighet, og fiolinist Bjarte Moe som ved hjelp av bue og strenger binder  tonene sammen til en musikalsk helhet. 

Alf Magne Peterson er en ild, full av lidenskap... både for musikken og det visuelle uttrykket, maleriet,  såvel som Livet selv. Han er Kunstner!  Sangen og musikken fikk han i vuggegave, og musikken har vært, og er-  livets pust og kunstens oxygen. Det har vært godt å endelig få gitt ut en del av musikken som har vørt en del av ham i så mange år;

- CD-en vi gir ut nå i høst er satt sammen av bearbeidet stoff jeg skapte i 1970-årene, forteller Alf Magne. - Det har vært mitt mål å få disse komposisjonene til fremstå i en ren, minimalistisk form, stemme og ulike instrumenter får fremstå med sin egenart, men likevel i et samspill som framhever sangtekstene.

Søndag 25. oktober kl 19:00 får vi høre en del av disse sangene i St. Petri kirke på "Syng, for Guds skyld! Og tittelen burde passe godt, både på komponisten og musikken... for Guds skyld!

Syng, for Guds skyld! 25. OKTOBER 2015